Reizen naar het onbekende Rusland

 

In de afgelopen 15 jaar ben ik verschillende keren op werk- en privébezoek geweest naar Rusland.  Via mijn Russische contacten in Leningrad Oblast en Arkhangelsk Oblast heb ik de mogelijkheid gehad om veel buiten de steden te reizen. Het reizen zelf is in Rusland altijd al een belevenis, vooral als je het asfalt van de stad achter je laat. De afstanden zijn vaak groot, de wegen worden door de Russen zelf veel bezongen om hun hoogstaande kwaliteit........ Maar als je de tijd neemt raak je ondergedompeld in een soort alternatief universum van tijd en ruimte waar ook nog hele aardige en behulpzame mensen wonen!

 

Stuiteren over de golven van de Noordelijke Dvina, in een kleine aluminium lotka, bestuurd door een Russische water- cowboy, richting Mudzjug Island aan de rand van de Witte Zee. Met een UAZ 4x4 over zandwegen en door moerassen en beken. Met lieslaarzen de rand van een hoogveencomplex verkennen. Fotograferen, soorten scoren, determineren, bessen plukken, paddenstoelen, soepje maken, eten met een drankje erbij en lekker slapen in het bush-hotel. In de stad naar geweldige musea. Met de raketa, een soort stampende en loeiende Sovjet draagvleugelboot, over de Neva naar het paleizencomplex Peterhof een eindje buiten St.Petersburg. Het is allemaal anders dan thuis. Vooral de taal. Als je wilt leer ik je tijdens de reis de eerste beginselen!  

 

raketa
 

Tijdens mijn bezoeken heb ik een aantal ondenkbaar grote, maar ook een aantal kleinere natuurreservaten kunnen bezoeken en kunnen ervaren hoe groots en relatief ongerept de russische natuur nog is. Drie dagen geen bereik is geen uitzondering. En dan ben je nog maar in West-Rusland. Leningrad Oblast is 2 keer zo groot als Nederland. Een van de grootste natuurreservaten daar is Vepsski Les, met een oppervlak van 190.000ha! Dat is bijna 1,5 keer de Provincie Utrecht. Arkhangelsk ligt nog dik 1000km noordelijker dan St.Petersburg, en daar is alles groot. De zuidelijke streken van Arkhangelsk Oblast bestaan uit taiga, met veel bossen, venen,  meren en rivieren. De noordelijke streken zijn pure toendra en gaan over in de autonome Okrug Nenets, waar veel van onze wintergasten zoals ganzen, zwanen en andere vogels nu broedgebied hebben.

 

Indrukwekkende wouden met reuzen van bomen, magistrale meren, dynamische delta-natuur, prachtige eilanden aan de rand van de Witte zee, natuurlijke rivier- en beeksystemen met een overvloed aan vis, karstgebieden met bronnen en kalkafhankelijke flora, hoogveencomplexen om je vingers bij af te likken, grotten, watervallen. Te veel om op te noemen. En nog maar niet te spreken van de beren, wolven die je op 2 km afstand hoort huilen, elanden, vliegende eekhoorns en de vele andere dieren en planten die de gebieden rijk zijn.

 

Zilverenmaan

Zilveren maan in Pinega nature Park

 

Vooral voor botanici, mossofielen, paddenstoel-liefhebbers, maar ook voor vogelaars, vlinderaars, wandelaars en andere snuiters en snuiterinnen die van de combinatie natuur en cultuur houden, is dit een uitdaging. En een dag of wat in een stad zoals St.Peterburg of Arkhangelsk, of naar dorpen op het platteland, het hoort er altijd bij.

 

 orchi

Venusschoentjes, Golubino reserve, Arkhangelsk Oblast

 

Bij voldoende animo, organiseer ik voor een groep liefhebbers van dit al GRAAG een reis. Vraag gerust naar de mogelijkheden! Hou rekening met een wat langere voorbereidingstijd in verband met noodzakelijke visaprocedure.

 

Op verzoek kan ik ook een foto-presentatie verzorgen. Om in de sfeer te komen.

 

 

Bootje_rus.png

 Veerboot voor anker op Kuloi-rivier (Arkhangelsk Oblast)

 

 Groepsvervoer

  UAZ 4x4 Groepsvervoer. Met design-achterbank

 

kerk

 Dorpskerk in Rikasovo (even ten zuiden van Arkhangelsk)